Hoofdtrainer Job Dragtsma (65) en AFC’34 verlengen contract!

Hoofdtrainer Job Dragtsma (65) en AFC’34 verlengen contract!

ALKMAAR – Breaking news van het selectiefront: Hoofdtrainer Job Dragtsma (65) zal ook in het seizoen 2021/2022 de zondagselectie van AFC’34 onder zijn hoede nemen.

Job Dragtsma zal daarmee een vierde seizoen aan AFC’34 verbonden zijn, nadat hij in de zomer van 2018 terugkeerde op het oude nest. Dat alles gebeurde in een zeer rumoerige periode; nadat er in eerste instantie sprake was van een opheffing van het zondagelftal, werd in het voorjaar alsnog besloten tot een doorstart. Dit alles nadat een nieuw bestuur onder leiding van voorzitter Michel Robert was aangetreden. Ook de selectie zelf kreeg in die periode een aardige metamorfose voor de kiezen.

Job Dragtsma
Negentien jaar geleden (2001) vertrok Job Dragtsma na vijf succesvolle seizoenen bij AFC’34, om zijn geluk te beproeven in het betaalde voetbal. Via diverse clubs en landen keert hij dus voor één seizoen terug bij de club, waar hij een paar mooie hoogtepunten heeft beleefd.

Na een lange periode met trainer Dick de Boer aan het roer kwam Job Dragtsma in 1996 vanuit ZAP naar AFC’34 toe. Zijn eerste seizoen bij onze club was gelijk de meest succesvolle; de titel in de hoofdklasse A werd gepakt, terwijl ook de districtsbeker na een gewonnen finale tegen zijn oude club ZAP in de prijzenkast verdween. Het seizoen erop mistte AFC’34 op een haar na opnieuw de titel, door de laatste wedstrijd in Amsterdam van DWV te verliezen. Hollandia ging er toen met de hoofdprijs vandoor.

Job Dragtsma portret

Job Dragtsma

Het bleek achteraf de bloeiperiode van de zondagselectie te zijn. Met spelers als John Lute, Gert-Jan Duif, John Klaver, Glenn Zeelig, Patrick Kooge, Juan Fernandez Coto, Robert Boersma, Dennis Klein, Maurice Baltus, Peter Buis, Rob Kuiper en de huidige voorzitter Michel Robert was de ploeg toonaangevend in de regio. Het was de periode van voorzitter Bart de Lange, elftalleider en oud-voorzitter Jan Ory en hoofdsponsor Evert Wassing namens Renault Stokman. Een unieke periode.

In deze fase behaalde Job Dragtsma zijn diploma Coach Betaald Voetbal, waarna hij bij AZ aan de slag ging als coach van het tweede team. Daarna werd hij als hoofdcoach aangetrokken door FC Volendam. Zijn dienstverband hier eindigde na een half jaar vanwege een meningsverschil omtrent het transferbeleid, oftewel het gebrek aan budget.

Dragtsma vertrok samen met Joop Lensen, destijds hoofd opleiding en scouting van AZ, naar Fenerbahce in Turkije om daar de jeugdopleiding te verbeteren. In 2007 tekende hij een contract voor twee jaar als hoofdtrainer bij FC Inter Turku spelend in de hoogste Finse klasse, waar hij Rene van Eck opvolgde. Onder Dragtsma won Inter in 2007 de beker en in 2008 voor het eerst in haar bestaan het Finse kampioenschap. In 2009 won hij opnieuw de Finse beker. In september 2010 verlengde hij zijn contract bij Inter tot medio 2016, maar het lukte hem in de volgende jaren niet om opnieuw een prijs te winnen met de club. In mei 2016 stapte hij na tien speelronden in de competitie op. Eind mei 2016 verliet Dragtsma Inter Turku.

Job Dragtsma geeft een tactische aanwijzing.

Na deze periode koos Job Dragtsma voor het avontuur in Venezuela, waar hij adviseur werd bij de club. Academico Puerto Cabello. Vanwege de politieke instabiliteit in dit Zuid-Amerikaanse land, besloot hij medio 2017 eieren voor zijn te kiezen en keerde Job terug naar Nederland.

Sinds de zomer van 2017 zat de oefenmeester dus even zonder club. Tot AFC’34 hem benaderde en hij graag zijn steentje wilde bijdragen aan de doorstart van het eerste zondagteam. In zijn eerste seizoen was handhaving het doel, maar rond de winterstop kon dat reeds worden bijgesteld. De ploeg presteerde onder zware omstandigheden prima en wist zelfs de prestatie van het seizoen daarvoor (5e plaats) te evenaren. Een meer dan goede prestatie in de gegeven omstandigheden!

Doorbraak jeugd
Het tweede seizoen ging zelfs beter dan het eerste jaar. AFC’34 stond op de derde plaats en lag op koers voor minimaal een periodetitel, toen medio maart 2020 het Corona-virus toesloeg en de competitie stil kwam te liggen. In deze periode kwam de focus nog meer te liggen op de eigen jeugd, waarbij spelers als Milan Koenders, Boris Zanoli en Jerry van Sluis legio kansen kregen om door te breken. Dit lopende seizoen begon na maandenlange inactiviteit voor alle teams rommelig. De thuisduels werden verloren (Kampong, Kolping Boys), de uitwedstrijden leverden driepunters op (LSVV, Hillegom). Vervolgens stak het virus opnieuw de kop op en kwam de competitie wederom stil te liggen, in afwachting op een verder verloop. Wel kreeg de eigen jeugd weer volop kansen; Michael van Os, Daliel Afouzar en de piepjonge Gijs Brouwer rammelen nadrukkelijk aan de (basis-)poort. Een ontwikkeling die AFC’34 èn Job Dragtsma omarmen.

Job Dragtsma over zijn verlengde periode bij AFC’34:,,Ja, het zijn natuurlijk rare tijden allemaal. Na mijn eerste seizoen, die in het teken stond van de opbouw, hadden we het afgelopen seizoen aardig op de rit toen Corona uitbrak. Dat jaar werd abrupt onderbroken en ook dit jaar is natuurlijk teleurstellend. Na vier duels was het opnieuw klaar. Eigenlijk voelt het dat ik pas mijn tweede jaar bij AFC’34 in zal gaan.”

Job Dragtsma geeft aanwijzing
Job Dragtsma in actie op een trainingsavond met zijn spelers

Dragtsma vervolgt:,,Vooral het feit dat ik genoeg potentie zie bij veel spelers zorgt ervoor dat ik er nog steeds plezier in heb. Het gemis van een tweede zondagelftal was verre van ideaal, daardoor is de komst van het nieuwe 023-team een prima buffer tussen ons elftal en de jeugd. Er zitten leuke spelers aan te komen, die zeker via het 023-team verder kunnen groeien. Alleen de echte grote talenten maken in een keer de sprong van de 019 naar de selectie, maar het gaat juist om de groep daarachter. Die kan je nu een goed podium bieden en langer aan je club verbinden. Ooit zal ik hier geen trainer meer zijn, maar dan is het belangrijk dat er verder gebouwd kan worden met hetgeen er nu wordt neergezet door iedereen. Maar goed, eerst maar eens kijken wanneer we weer gaan spelen en in welke competitievorm. Ik heb er op dit moment geen enkel gevoel bij hoe het gaat aflopen. We gaan het maar zien.”

AFC’34 is blij met de contractverlenging met Job Dragtsma en kijkt uit naar deze langere samenwerking.

Gerard Klaver