AFC’34 presenteert Opleidingsplan voor de periode 2021-2027

ALKMAAR – AFC’34 heeft groot nieuws te melden! Na maanden van voorbereidingen, individuele gesprekken, apps, Zoom-meetings en nog veel meer op dat gebied, kunnen we melden dat de vereniging een nieuw Opleidingsplan kan presenteren, waarmee de prestatieve doelstellingen voor de komende jaren bij zowel de senioren- als de jeugdafdeling vorm gegeven kunnen worden.

Introductie
AFC’34 is de vereniging in groot Alkmaar die hoog speelt in het amateurvoetbal. Een ambitieuze, sportieve en gezellige vereniging met 750 leden en een 1e elftal op zondag dat acteert in de KNVB 1e klasse. Onderscheidend door een jeugdopleiding op het hoogste niveau, alle eerste elftallen per leeftijdscategorie spelen in de landelijke divisies van de KNVB. AFC’34 is een dynamische club waar ideeën welkom zijn en ingepast worden in het clubbeleid.
De ambitie is om met AFC’34 zondag 1, met inzet van 100% zelf opgeleide spelers, op minimaal hoofdklasse niveau te acteren. Ook voor spelers van omringende clubs geldt AFC’34 als een toonaangevende vereniging, vanwege de gedegen voetbalopleiding. In mei 2019 werd dit feit onderstreept door het binnenhalen van de regionale voetbalstatus.

Door onze goede faciliteiten en de professionele organisatie heeft AFC’34 een grote aantrekkingskracht op voetballers uit de gehele provincie. De vereniging telt momenteel +/- 750 leden en is nog steeds groeiende. Jaarlijks begroeten we ongeveer 52.000 bezoekers op ons complex voor wedstrijden, toernooien en andere activiteiten van onze voetballers. We zijn een club waar ambitie, prestatie en plezier hand in hand gaan. Een club waar je bij wilt horen, een club waar vele leden en betrokkenen in elkaar investeren om onze ambities gezamenlijk waar te maken.

Zevental technisch kader groot

Van links naar rechts: Thomas Bart, Robin de Haan, Jim Sligting, Michel Robert, Job Dragtsma, Nick Geurtsen en Rob Fleur.

Het Opleidingsplan
De insteek van het nieuwe plan (voor alle details, zie de bijlage) is om een brug te slaan tussen de jeugd-selecties en de seniorenselectie. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de voetbalpiramide binnen de jeugd-opleiding. Het is nu zaak de volgende stap te bieden aan de jeugdspelers richting het (prestatieve) seniorenvoetbal.

Nadat AFC’34 afgelopen seizoen afscheid nam van het eerste zaterdagteam dat in de vierde klasse uitkwam, was het zaak om deze leegte op een goede manier in te vullen. Mede gezien de ontwikkeling van de 023-competities van dit seizoen, heeft AFC’34 besloten om vanaf het seizoen 2021-2022 te gaan starten met een 023-team. Dit elftal zal getraind gaan worden door Thomas Bart, die momenteel de 019-selectie onder zijn hoede heeft.

Het nieuwe 023-team zal dus opereren als voorportaal voor het eerste zondagteam en als volgende stap voor de 019-spelers die doorgroeien naar het seniorenvoetbal. Spelers die op zaterdag in het 023-team actief zijn, mogen ook op zondag aansluiten bij het eerste elftal als dat wenselijk is. Een mooie win-win-situatie dus!

Daarnaast heeft AFC’34 besloten het Opleidingsplan over de hele club heen te hangen, dus geen onderverdeling meer tussen de senioren en de jeugd. In het kader daarvan is de functie Hoofd Jeugdopleiding bovenbouw/onderbouw komen te vervallen en komt daarvoor in de plaats 3 nieuwe functies:

  1. Hoofd Opleidingen technische zaken (017-selectie t/m zondag 1)
  2. Hoofd Opleidingen technische zaken (Mini’s t/m 016-selectie)
  3. Hoofd Opleidingen operationele zaken & Beleid

Hiervan is de invulling ook inmiddels bekend. Jim Sligting, momenteel assistent-trainer van zondag 1, zal de functie van Hoofd Opleidingen technische zaken (017-selectie t/m zondag 1) gaan vervullen. Voor Jim dus een mooie kans zijn ervaringen uit zijn periode als jeugdtrainer, assistent-trainer en zijn belangrijke rol in de samenstelling van de zondagselectie nog meer uit te bouwen.

De Hoofd Opleidingen technische zaken (08-selectie t/m 016-selectie) zal door Robin de Haan worden ingevuld. Robin is al jaren verbonden aan de jeugd en heeft als Hoofd Jeugdopleiding Onderbouw al heel veel betekend voor AFC’34. Robin werkt al jaren samen met Nick Geurtsen, die dezelfde functie deed maar dan de Bovenbouw. Ook Nick is al jaren met diverse functies en rollen aan AFC’34 verbonden en we mogen rustig stellen dat Nick en Robin aan de basis staan van enorme kwaliteit van onze huidige jeugdopleiding.

Voor een link naar het Opleidingsplan, klik hier.

‘Rust binnen de club’
We trappen af met, natuurlijk, onze voorzitter Michel Robert. De eerste man van onze vereniging is blij met de nieuw te varen koers:,, Het is mooi om te zien dat we tijdens en in de huidige Corona-situatie, op voetbalgebied vervolgstappen hebben kunnen zetten en dat vast hebben weten te leggen in ons opleidingsplan richting 2027. De nieuwe structuur die is opgezet maakt ons organisatorisch club-breed een stuk professioneler en sterker. Niet alleen voor de selectieteams, maar voor alle leeftijden en ieder zijn niveau. Er is veel rust binnen de vereniging en het plezier spat er vanaf, nadat we de afgelopen 2,5 jaar voor grote financiële uitdagingen stonden. Dat zie je nu al terug in behoud en groei van het aantal leden binnen de hele vereniging.”

Michel Robert
Robert vervolgt: “Zeker ook met het aanblijven van Job Dragtsma voor de zondagselectie en een nieuw te vormen 0-23 team, wordt er veel perspectief geboden voor de oudere jeugd om vervolgstappen bij ons te maken. Niet alleen voor de spelers dus, maar ook voor trainers. Een mooi voorbeeld hiervan is uiteraard Thomas Bart.”

Over de uitdagingen die er nu nog liggen, is Michel Robert helder: “Naast het voetbal houden we natuurlijk onze uitdagingen op niet voetbal-gerelateerde onderdelen die we door middel van onze visie en beleid, met het bestuur en een “denktank”, ondergebracht hebben in 5 pilaren:

  • Mens-Organisatie
  • Sponsoring
  • Facilitair
  • Marketing-Communicatie
  • Financiën

Dè uitdaging voor het nieuwe seizoen is op gebied van sponsoring het vinden van een nieuwe hoofdsponsor, nu Jan Ory met Ory Projectontwikkeling BV aan het einde van het seizoen na drie jaar stopt.”

Eens horen wat de technische mensen van de nieuwe plannen vinden, te beginnen met Jim Sligting (32). Jim is sinds enige jaren assistent-trainer bij de zondagselectie als rechterhand van Job Dragtsma, maar heeft ook een grote rol gespeeld in de samenstelling van de selectie en de contacten met de jeugdafdeling. Jim was vroeger ook trainer van o.a. het 019-team van AFC’34.

Jim is blij met zijn nieuwe rol, wat een mooie promotie is voor de gedreven oefenmeester:,,Ik ben verheugd om op technisch vlak de brug naar boven verder mee te mogen bouwen. Voor zondag 1 deed ik dit al een aantal jaar, maar nu geformaliseerd in een officiële functie. Als je ziet hoe sterk de onder- en middenkant is, is het een kwestie van tijd voor we daar aan de bovenkant de vruchten van kunnen gaan plukken, dus bij O19 en O23 en uiteindelijk zondag 1.”

,,We hebben te maken met zoveel aankomend talent, dat de zondag straks centraal staat met herkenbare spelers en teams, op het niveau wat daarbij hoort. Want ook die brug wil ik slaan, iedereen moet zijn dromen kunnen waarmaken, dus een levendiger complex met meer echte AFC’34-teams is daarbij het uitgangspunt. Mooi en uitdagend om mij daarmee bezig te mogen gaan houden.”

Jim Sligting

‘Voetbaldromen waarmaken’
Nick Geurtsen (37), al jaren verbonden aan AFC’34 in allerlei functies en rollen, heeft een goed gevoel bij de nieuwe structuur en nu al zin in de uitvoering. Nick Geurtsen:,,De doelstellingen uit de voorgaande beleidsperiode tot 2022 waren nagenoeg allemaal behaald. Het was tijd om onze speer verder te werpen richting 2027. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan een nieuwe en uitdagend voetbalplan, waarbij we ons echt gaan inzetten om alle voetbaldromen waar te maken. Om de groei van de beleidsperiode goed aan te vliegen hebben we ervoor gekozen om de structuur in het management van de voetbalopleiding te wijzigen.”

Nick vervolgt:,,De Hoofdopleiding-functie zal opgedeeld worden in operationeel en beleid (ikzelf) en voetbaltechnische zaken. Door de Hoofdopleidingen functie op te delen in verschillende focus-gebieden hopen we met onze trainers nog meer het verschil op het veld te kunnen maken. Door specifiek iemand verantwoordelijk te maken voor operationele zaken en beleid kunnen we ook op dat gebied versneld doorgroeien. Meer tijd, expertise en focus op een rol.”

Nick besluit met met een hoopvol toekomstperspectief:,,Persoonlijk verwacht ik veel van de periode tot 2027. Ik denk dat we echt klaar zijn om ons definitief te vestigen in de top 5 van beste amateur-voetbalopleidingen van het land. Een mooie toekomst, op een uitdagend niveau, voor onze zondag 1 zal dan een logisch gevolg zijn. De brug wordt gebouwd en we gaan er samen over heen lopen.”

Nick Geurtsen

‘Twee selectieteams in alle geboortejaren’
Een dragende kracht binnen ons jeugdopleiding is natuurlijk Robin de Haan (32). De Alkmaarder zal zich de komende jaren bij de jongste leeftijden gaan bezighouden met het opleiden van talent. De Haan:,,De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan het versterken van de voetbalpiramide. In de onder- en middenbouw betekent dit dat we momenteel in alle geboortejaren twee selectieteams hebben die drie keer per week trainen. De overige teams trainen momenteel allemaal minimaal twee keer. Wat opvalt is dat teams als O10-2, O11-2, O13-2/3,O14-2 en 15-2 nu minimaal in de hoofdklasse spelen, terwijl O13-2 en 14-2 zelfs al in de divisie spelen. De O13-4, O15-3 spelen op 1e klasse niveaus waar wij voorheen met 2e teams uitkwamen.”

Robin de Haan blijft enthousiast over de groei bij de jeugd:,,We zien steeds vaker spelers vanuit de breedteteams intern doorstromen naar de selectieteams. Op de voetbalschool hebben we vanaf dit jaar coördinatoren per leeftijdscategorie. Thijs Kobes, Pieter List en Mischa Saparow zijn mooie voorbeelden van ‘’enthousiaste voetbalvaders’ die via de JVTC zijn uitgegroeid tot belangrijke schakels binnen de jeugdopleiding. Mischa heeft inmiddels zelfs zijn TC3 weten te halen en Thijs is coördinator van een blok in de voetbalschool.”

JVTC-cursus
,,De club heeft twee seizoenen geleden in mij geïnvesteerd in het behalen van mijn HOA. (hoogste hoofd-jeugdopleidingsdiploma voor amateurs bij de KNVB). Deze opleiding maakt het mogelijk om de JVTC-cursus intern te geven. De ingezette lijn gaan we doortrekken naar de bovenbouw. Nu Jim gaat zorgen voor een verbinding tussen de onder- en middenbouw verwacht ik dat er nog meer talent zal doorbreken bij AFC’34 en kunnen we bouwen aan een sterk O23-team, waarbij er meer jeugdspelers zullen doorstromen naar het 1e elftal.”

Robin de Haan is trots op het aantal gediplomeerde trainers binnen de jeugdopleiding. ,,Trainers zijn creatief en komen steeds met toffe ideeën om kinderen uit te dagen (o.a. FIFA-kaarten, hooghoud-records, team of the week, beweging van de week, onderlinge toernooien tijdens Corona-periode, activiteiten buiten het complex, voetbalpleintjes in de wijk worden opgezocht, de Schoorlse duinen worden bezocht, het zwembad, de kickboksschool, zaalvoetbal, bootcamps of online sessies via de webcam. Fantastisch.”

,,Er is ook bijna geen verloop in trainersgroep. Het is een hechte groep die bereid is een stapje extra voor elkaar te zetten. Zo zien we het graag”, aldus De Haan. ,,Het vertrouwen vanuit het bestuur is er, dus de basis is gewoon prima. Jeugdtrainers lopen stage, volgen scholing of vervullen functie bij AZ, Ajax of FC Utrecht en halen op deze manier kennis op die we kunnen gebruiken bij AFC’34.”

Tenslotte stipt Robin de Haan nog een paar goede punten aan:,,We hebben korte lijnen met partner AZ en de KNVB en ook een goede afstemming met de andere amateurclubs op ons niveau, zoals Hollandia, Zeeburgia en Westlandia. Ben trots op de trainsters Lotte, Cynthia en Ashley binnen de jeugdopleiding en het contact met de regio verloopt beter dan voorheen. Allemaal punten die mij tevreden stemmen.”

Robin de Haan

Born to be wild: AFC’34 023 !
Tenslotte leggen we de focus op het nieuwe 023-elftal, dat de komende maanden kwa spelers en begeleiding gestalte moeten gaan krijgen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de 28-jarige Thomas Bart. De Egmonder traint momenteel de 019-selectie, maar stroomt dus door naar het nieuwe opleidingsteam.

Thomas Bart:,,Ik ben erg blij met deze kans en uitdaging die AFC’34 mij biedt. Over de keuze voor het O23-team hoefde ik niet lang na te denken. Het werken met aanstormend talent, de spelers verder helpen in hun ontwikkeling, Is een prachtige uitdaging. Mijn rol is samen met Jim Sligting de brug te slaan tussen de jeugd en senioren. We gaan een platform bieden waar er zo veel mogelijk spelers op een hoog niveau doorstromen naar het 1e zondagelftal.”

Thomas Bart is leergierig en bereid zijn kennis verder uit te breiden met een aanvullende opleiding:,,Ik hoop me medio 2021 in te schrijven voor de opleiding UEFA A en ik kan daarnaast veel leren van onze hoofdtrainer Job Dragtsma.”

Thomas Bart

Het laatste woord is aan vice-voorzitter Rob Fleur die met o.a. de technische zaken in zijn portefeuille op de achtergrond alle touwtjes aan elkaar knoopt.

Rob over de gang van zaken:,,AFC’34 heeft geleerd van het vorige seizoen, dat in maart werd afgebroken vanwege het Corona-virus. De direct betrokkenen hebben niet stil gezeten. Er is daarom dit seizoen al gauw besloten tijdig met de ontwikkelingen voor de komende jaren te starten en tijdig in te spelen op de sportieve toekomst. Deze week is het contract met hoofdtrainer Job Dragtsma al verlengd en hij gaat in het seizoen 2021-2022 zijn vierde ambtstermijn in.”

Rob Fleur vult nog aan:,,De bestaande, huidige staf zal echter wel enkele wijzigingen ondergaan. Assistent-trainer Jim Sligting krijgt een andere functie. Hij wordt Hoofd Opleidingen technische zaken, dus de 017-selectie t/m zondag 1 en de nieuwe 023-groep. Bij die laatste groep, die zal worden getraind door Thomas Bart, heeft ook Dragtsma zijn invloed. Immers dit nieuw te vormen team, dat op zaterdagmiddag zal gaan voetballen, valt onder de zondagtak van AFC’34.”

Rob Fleur

,,De huidige technisch coördinator van de bovenbouw, Nick Geurtsen, gaat zich bezighouden met de algehele organisatie en de contacten met instanties zoals de KNVB. De technische kant van de onderbouw komt geheel in handen van Robin de Haan. Er is nog een vacature en dat is die van assistent-trainer van de zondagselectie. Deze functie zal op korte termijn worden ingevuld. De medische- en organisatorische kant blijven ongewijzigd.”

,,De voorbije jaren hebben geleerd dat de kloof tussen het hoogste jeugdteam (onder 19 jaar) naar de zondagselectie voor de meesten te groot is. Slechts een enkeling slaagde er in de overstap van de jeugd naar de hoogste senioren te maken. Er diende dus een tussenstap gevormd te worden en daarom is besloten toe te treden tot de competitie voor spelers Onder 23 jaar. Daarmee krijgen jeugdspelers langer de tijd te gewennen aan voetballen op het hoogste amateurniveau.”

Hoofdklasse als doel
Rob Fleur spreekt een uitdagende doelstelling uit:,,Het sportieve doel van AFC’34 blijft om uiterlijk in 2025 een stabiele hoofdklasser te zijn en in de toekomst vrijwel geheel te kunnen putten uit zelf opgeleide spelers. Gelet op de kwaliteit van de jeugdopleiding, waar de meeste teams in de hoogste klassen spelen, zou dat moeten kunnen.”

Tot slot:,,Bij AFC’34 gaat men er vanuit dat er na de winterstop weer gevoetbald gaat worden, maar wanneer en hoe de competities er uit gaan zien, is nog volstrekt onduidelijk. Er zijn diverse voorstellen zoals onder meer de competities in twee groepen te verdelen en dan een hele competitie afwerken. Een andere mogelijkheid is een half seizoen te draaien. Medio januari komt er duidelijk voor de amateurtak van de eerste klassen en lager. Afwachten.”

Gerard Klaver

Thomas Bart (links) en Job Dragtsma, de technische staf van resp. de nieuwe 023-selectie en zondag 1