AFC’34 nu een erkende Regionale Jeugdopleiding

AFC’34 heeft in mei 2019 het regionale opleidingscertificaat ontvangen. Dit is na internationaal en nationaal het hoogst haalbare certificaat voor een club. In heel Nederland is AFC’34 een van de +- 50 voetbalclubs die dit voor elkaar heeft gekregen. Daarnaast zijn er maar 17 clubs met een hogere status dan wij (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, Vitesse, ADO Den Haag, FC Groningen, sc Heerenveen, NAC Breda, PEC Zwolle, Willem II, NEC Nijmegen, RODA JC, Sparta Rotterdam, FC Twente en FC Volendam. AFC’34 bevestigd op deze manier zijn status als kwalitatief goede opleidingsclub.

De jeugdopleiding van AFC’34 is al jaren een kweekvijver van talent. Al jarenlang maken jeugdspelers van AFC’34 de overstap naar Betaald Voetbal Organisaties. In de periode 2006-2018 waren dit ruim 70 jeugdspelers. Philip Cocu (International Nederland) en Haris Medunjanin (International Bosnië & Herzegovina) zijn de bekendste export producten.

‘’De jeugdopleiding van AFC’34 heeft natuurlijk al jaren een hele goede naam. We hebben veel talenten opgeleid waarvan sommigen het zelfs tot betaald voetballer hebben geschopt, hier zijn we vanzelfsprekend erg trots op. Toch kun je als club niet alleen teren op een goede naam en je verleden, daarom wilden we ook zeker weten of onze jeugdopleiding zo goed is als wij zelf dachten en vooral waar we ons nog kunnen verbeteren met het oog op de toekomst.  Als club hoopten we op het regionaal certificaat en we zijn erg blij dat het ons gelukt is. Het Kwaliteit en Performance-programma was voor ons zeer leerzaam en is absoluut een toegevoegde waarde. Met het programma wordt er een duidelijke structuur neergezet, maar tegelijkertijd laat het je ook voldoende ruimte om als club jezelf te blijven. Dit certificaat smaakt voor ons absoluut naar meer, we willen ons blijven verbeteren’’, aldus Nick Geurtsen Hoofdjeugdopleidingen Bovenbouw.

Aart Korenhof overhandigt namens de KNVB het RJO Certificaat aan AFC’34 in de personen van (vlnr) Michel Robert (voorzitter), Nick Geurtsen (TJC Bovenbouw), ere-voorzitter Jan Ory en Robin de Haan (TJC Onderbouw).

Uitreiking Regionaal Certificaat

Ontwikkelen van het voetbal in Nederland

Een opleidingscertificaat kan verdiend worden door deel te nemen aan het Kwaliteit en Performance-programma dat de KNVB in samenwerking met NMC Bright heeft opgezet. Inmiddels hebben zo’n 90 amateurverenigingen en alle betaald-voetbalorganisaties deelgenomen aan het programma. Het doel is om jeugdopleidingen bij voetbalclubs structureel te verbeteren en te ontwikkelen. Dit wordt gedaan door de gehele opleiding grondig door te lichten en te benoemen waar er kansen liggen voor de club. De beoordeling en het adviseren van jeugdopleidingen wordt gedaan door technisch jeugdcoördinatoren en deskundigen van binnen en buiten het voetbal. Het doel van het programma is om het totale voetballandschap in de breedte te ontwikkelen. Een club kan een opleidingscertificaat verdienen op vier niveaus: lokaal, regionaal, nationaal en internationaal. Voor clubs uit het betaald voetbal is het een licentievoorwaarde om minimaal een regionaal opleidingscertificaat te bezitten. Voor clubs in de Tweede Divisie geldt dat hun opleiding moet voldoen aan de lokale voorwaarden. Amateurclubs die lager spelen kunnen zich vrij aanmelden voor het programma. Hieronder een overzicht van de clubs die een internationale, nationale, regionale of lokale status hebben:

  • Internationaal: AFC Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, FC Utrecht en Vitesse
  • Nationaal: ADO Den Haag, FC Groningen, sc Heerenveen, NAC Breda, PEC Zwolle, Willem II, NEC Nijmegen,
  • Regionaal: AFC’34, FC Emmen, SBV Excelsior, De Graafschap, Fortuna Sittard, VVV Venlo, Almere City, sc Cambuur, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, Go Ahead Eagles, MVV Maastricht, AFC BVV Barendrecht, De Treffers, Excelsior Maassluis, HHC Hardenberg, Ijsselmeervogels, Koninklijke HFC, Achilles’29, ADO’20, VV De Meern, VV DOVO, DVS’33, Excelsior ’31, HBS Crayenhout, HV & CV Quick, FC Lisse, OJC Rosmalen, USV Hercules, VV UNA, VVOG, RKVV Westlandia, Alphense Boys, Fortuna Wormerveer, FC ’s Gravenzande, VV Spijkenisse, UDI’19, Be Quick 1887, VV Bennekom, DZC’689, SV Hoofddorp, VV d’ Olde Veste, SV Oranje Wit, AVV Zeeburgia, BFC, Sportclub Irene, Voorschoten ’97, WSV Apeldoorn, RBC en JVOZ
  • Lokaal: GVVV Veenendaal, VV Katwijk, Kozakken Boys, ONS Sneek, Rijnsburgse Boys, VVSB, ASV De Dijk, Blauw Geel 1938, VV Dongen, Harkemase Boys, ODIN’59, VV SJC Noordwijk, SV TEC, KVV Quick’20, MVV Alcides, Purmersteijn, RKAV Volendam, VV Zwaluwen, DOS’37, VV Hooglanderveen, RKHVV, SV ARC, SV Argon, ACV Assen, SV Hillegom, HZVV, SV Juliana ’31, V.O.C. Rotterdam, HVV Tubantia, HC & FC Victoria, FC Winterswijk, AVV SDZ, Blauw-wit ’34, VV Foreholte, SV Orion, VV OWIOS, RKSV Pancratius, VV Spirit, ASC Waterwijk, Wijhe ’92, SV Overbos, FC Oudewater, SC Buitenboys, VV Schoonhoven, UVV, FC VVC en  VV Zeewolde

Zie hier meer informatie over het Kwaliteit & Performance Programma.

Het traject

‘’Het traject duurde enkele maanden en bestond uit 4 stappen. Gelukkig hadden wij onze zaken prima op orde en konden we snel schakelen. We werken immers al een aantal jaar toe naar de status van Regionale Voetbalopleiding’’, aldus Jeffrey Mourits bestuurlijke coördinator operationele zaken.

Het traject:

  1. Adviesgesprek: Via een kennismakingsgesprek wordt de vereniging volledig geïnformeerd over het programma. De KNVB en NMC Bright adviseren de vereniging over het te volgen ambitieniveau. Clubs kunnen zich inzetten om een lokaal, regionaal, nationaal of internationaal certificaat te behalen.
  2. Audit: Er wordt gekeken of de vereniging voldoet aan de minimale kwaliteitseisen uit het Kwaliteit & Performance Programma. Door een bezoek aan de club worden de sterke- en verbeterpunten van de jeugdopleiding in kaart gebracht.
  3. Review: Een review biedt verenigingen de kans om samen met een groep experts hun opleidingsprogramma door te laten lichten en verbeterpunten te signaleren.
  4. Rapportage: Het volledige programma wordt gerapporteerd aan de club. Ook worden de eventueel te nemen stappen geëvalueerd.

‘’Gedurende het hele proces was er sprake van bewustwording. ‘Een soort van samen op trekken traject. Alles wordt doorgenomen, verschuilen is er niet bij. Je kunt het misschien aardig op papier hebben staan, maar de hele organisatie wordt doorgelicht. Het niveau van de trainers, het niveau van de teams, de medische staf, het spelersvolgsysteem, etc. Alles wat met de opleiding van doen heeft, wordt nauwgezet gecontroleerd. En dat gaat heel ver. Het beleid op papier moet helder zijn, maar het moet ook helder zijn hoe dat op het veld tot uiting komt’’, aldus Hoofdjeugdopleidingen midden,- en onderbouw Robin de Haan.

Tijdens de Review hebben we met een groep experts de belangrijkste verbeterpunten die voortkwamen uit de audit verder verdiept. Wij willen dan ook ook Paul Brandenburg (HJO AZ en ex AFC’34), Robert Franssen (Trainer AZ O19), Aart Korenhof (KNVB), Jorg van der Breggen (KNVB) en Harm Zeinstra (NMC Bright) bedanken voor de geslaagde review.

Na wat kleine aanpassingen/verbeteringen in ons opleidingsplan is het ons gelukt om de Regionale status veilig te stellen met geen enkele afwijking. De jeugdopleiding van AFC’34 voldoet voor de volle 100% aan alle individuele eisen van de Regionale Voetbalstatus en hoefde geen gebruik te maken van de mogelijkheid om op 4 individuele eisen af te wijken van de norm. ‘’Een prestatie van formaat, waar we als vereniging enorm trots op mogen zijn, aldus Rob Fleur Bestuurslid Voetbalzaken.

AFC’34 heeft met het gehele programma aangetoond te voldoen aan de kwaliteitseisen op regionaal niveau uit het Kwaliteit & Performance Programma. NMC Bright consultant Harm Zeinstra en KNVB Senior medewerker voetbalontwikkeling Jorg van der Breggen waren vooral enthousiast over de mate van kennis en expertise binnen het management en technisch kader van de jeugdopleiding. Daarbij zagen zij veel betrokkenheid en enthousiasme om te ontwikkelen. Harm Zeinstra en Jorg van der Breggen hebben naar de directie amateurvoetbal van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond het advies uitgebracht om over te gaan tot het toekennen van de status Regionale Jeugdopleiding aan AFC’34. Het bijbehorende certificaat werd zondag 19 mei na afloop van de laatste thuiswedstrijd van AFC’34 zo 1 uitgereikt aan Jan Ory, Nick Geurtsen en Robin de Haan.

‘’In de regio Noord-Holland Noord zijn we de enige jeugdopleiding met een dergelijke status. Hier mogen we trots op zijn. Deze status bevestigd wat wij allang wisten. Onze jeugdopleiding kan zich meten met de beste voetbalclubs van Nederland en heeft zelfs het niveau van enkele BVO’s. Deze status is niet het einde van een proces, maar een weer nieuw begin! Speciale dank gaat uit naar Jeffrey Mourits die de gehele aanvraag heeft gecoördineerd en naar Nick Geurtsen en Robin de Haan die als technisch eindverantwoordelijken al jarenlang de jeugdopleiding ontwikkelen tot wat het nu is, aldus Michel Robert, voorzitter van AFC’34.